15 July 2022

Hoe worden vouwmeters gemaakt?

Bij Premiumwereld werken wij enkel met de beste kwaliteit vouwmeters. Deze worden gemaakt in Duitsland en bedrukt in onze drukkerij in Veldhoven. Om van een plantje naar een vouwmeter te komen zijn er 9 stappen nodig. In deze blog vindt u een uitgebreide uitleg.

1. De Rode beuk

Onze vouwmeters worden gemaakt van de rode beuk. Dit is een van de meest voorkomende bomen in de Duitse bossen. Omdat de rode beuk met zijn wortels en bladeren de grond los maakt en verbeterd wordt de rode beuk ook wel de moeder van het bos genoemd. Het is daarom een belangrijke boom voor de natuurlijk bosbouw en wordt vaak gepland in combinatie met andere bomensoorten.

De rode beuk

2. Selectie van het hout

Bij het selecteren van de stammen werken wij nauw samen met zowel de bosbouwdienst, lokale autoriteiten en particuliere eigenaren. De stammen worden persoonlijk geselecteerd zodat enkel het meest hoogwaardige hout wordt gebruikt voor onze duimstokken.

Selectie van het hout

3. Hout als grondstof

De geselecteerde stammen worden rechtstreeks naar onze fabriek vervoert in vrachtwagens voor langhout. Korte afstanden zijn belangrijk om ecologisch verantwoord te kunnen handelen. Om een vlogt proces te garanderen worden de stammen tijdelijk opgeslagen op het hout werf van onze fabriek.

Hout als grondstof

4. Zaagproces

Bij deze stap worden de ontschorste stammen gezaagd voor het verdere productieproces. Dit is het begin van het ontstaan van een hoogwaardig product. Het juist kleven van de stammen is essentieel voor de verdere verwerking van het hout tot vouwmeter.

Zaagproces

5. Opslag en drogen

Net zo belangrijk als de selectie en het zagen van het hout is het opslaan en drogen. Alleen door het hout natuurlijk te drogen kunnen wij constante houtcondities voor hoge kwaliteit vouwmeters garanderen. Het natuurlijk drogen duurt vele maanden.

5. Opslag en drogen

6. Op maat maken

Het gedroogde hout wordt in de schrijwerkerij op maat gemaakt. Dit gebeurd op eigen machines ontwikkelt door onze fabrikant. Op deze manier kunnen ze de kwaliteit van het gezaagde hout garanderen wat zorgt voor een maatvaste vouwmeter.

Op maat maken

7. Afwerking

Om het hout op alle punten te schermen zijn alle latjes een voor een voorzien van meerdere dompelcoatings. Alle frezen en gaten in het hout zijn rondom bedekt met verf en vernis. 

Afwerking

8. Montage

Met speciaal ontwikkelde machines worden alles losse onderdelen samengevoegd tot een perfect meetsysteem. Zo worden de scharnieren aan de latjes gemaakt en elke vouwmeter indidueel nagekeken.

Montage

9. Afgemonteerd product

Het afgemonteerde product wordt verpakt en op voorraad gelegd om naar onze klanten te versturen. Het duurt 80 tot 150 jaar om van een plantje naar het eindproduct te komen. Onze fabrikant heeft dit proces tot in het kleinste detail doorontwikkelt wat zorgt voor een FSC of PEFC gecertificeerd product dat op vele punten gepatenteerd is.

Afgemonteerd product